PL

|

EN

Menu

PL

|

EN

Menu

PL

|

EN

PL

|

EN

Restauracja Steampunk

Przekroczyć próg tej restauracji, to jak przenieść się do alternatywnej rzeczywistości. Na przedostatnim piętrze Wodnej Wieży, we wnętrzach rodem z epoki wiktoriańskiej, unosi się nuta awanturnictwa i ekstrawagancji, ale także przyjacielskiego zaproszenia, które szef kuchni Ziemowit Owczarz wraz ze swoją ekipą kieruje do wszystkich pragnących wyruszyć na nieznane kulinarne terytoria.

Menu degustacyjne i dania à la carte

Steampunk to kuchnia wszystkimi zmysłami. Starannie skomponowane menu degustacyjne łączy najwyższej jakości sezonowe produkty z kulinarnymi inspiracjami ze świata – w duchu minimalizmu formy i zarazem bogactwa smakowych przeżyć. Dla wygody Gości oferujemy także menu à la carte.

Wine pairing

Aby wzbogacić doświadczenia kulinarne naszych Gości, do menu degustacyjnego proponujemy odpowiednio dobrane wina, podkreślające i uzupełniające smak dań. Dzięki nim kompozycja tego co na talerzu i w kieliszku staje się spójną i doskonałą całością.

Proponowane i dobierane przez nas wina łączy fakt, że powstały w niewielkich, często rodzinnych gospodarstwach, przy minimum interwencji winiarza. To wina, które najlepiej oddają charakter miejsc, z których pochodzą i szczepów, z których powstały.

Selekcja alkoholi

Podobnie jak wina, również selekcja mocniejszych alkoholi w Restauracji Steampunk skomponowana została tak, by stanowić dopełnienie dań przygotowywanych przez naszych kucharzy. W zamyśle ma towarzyszyć, nie przeszkadzać.

Na naszych barowych półkach odnaleźć można zarówno światową klasykę, jak i niszowych lokalnych producentów alkoholi wysokiej klasy, serwowanych w formie czystej, bądź w koktajlach – również bezalkoholowych – inspirowanych najlepszymi barami świata.

Sala główna restauracji i Chef’s Table

Na menu degustacyjne i dania à la carte zapraszamy do głównej sali restauracji znajdującej się na poziomie 8. Dokonując rezerwacji, prosimy o wybór stołów 2-, 4- lub 6-osobowych. Przez wzgląd na specyfikę wnętrza nie ma możliwości łączenia miejsc.

Dla większych grup, 6-10 osobowych, pragnących zasiąść wspólnie w wydzielonej przestrzeni proponujemy Chef’s Table – stół kapitański na 7. poziomie Wodnej Wieży. Tutaj serwujemy wyłącznie menu degustacyjne. Prosimy o wcześniejszą rezerwację telefoniczną.

Restauracja Steampunk w Pszczynie

Szef Kuchni Ziemowit Owczarz

Ziemowit Owczarz już za młodych lat wiedział, że gastronomią będzie zajmował się w przyszłości. Swoje doświadczenie zdobywał w Krakowie w Studiu Qulinarnym, gdzie współpracował m.in. ze zdobywcą 2* Michelin – Paulo Airau, właścicielem hiszpańskiej restauracji „Amelia”. Współtworzył również restaurację „Bottiglieria 1881” z 2* Michelin.

Według Ziemowita kluczem do sukcesu w kuchni jest powtarzalność. Najważniejsze są dla niego dobre składniki – przy czym nie ogranicza się wyłącznie do produktów polskich. Lubi dorzucać do swoich dań elementy kuchni japońskiej, fascynuje go prostota i naturalność kulinariów skandynawskich.

Jako miłośnik natury stawia na produkty, które wraz z zespołem osobiście zbiera i przetwarza. W kuchni Ziemowit stawia na przyjaźń, współpracę i wzajemny szacunek, w myśl zasady, że restauracja powinna być jak dom, a nie koszary.

ZAPRASZAMY

wtorek – piątek: 16.00 – 22.00
sobota: 13.00 – 22.00
niedziela: 13.00 – 21.00

DRESS CODE

Smart casual, business casual.
W Restauracji Steampunk oczekujemy swobodnego, ale eleganckiego ubioru. Prosimy naszych Gości o unikanie odzieży sportowej i plażowej.

DZIECI

Do Restauracji Steampunk zapraszamy dzieci powyżej 12 r.ż. Nie dysponujemy siedzeniami, atrakcjami ani pozycjami w menu dla najmłodszych.

Rezerwacja: 32 438 85 80 lub 32 438 85 84

lub

Menu à la carte

Pobierz Menu à la carte w pliku PDF

Menu degustacyjne

Pobierz MENU DEGUSTACYJNE w pliku PDF

Restauracja Steampunk w Pszczynie

Szef Kuchni Ziemowit Owczarz

Ziemowit Owczarz już za młodych lat wiedział, że to kuchnią i gastronomią będzie zajmował się w przyszłości. Pochodzi z Bielska Białej, lecz swoje doświadczenie przez długi czas zdobywał w Krakowie. Przede wszystkim w Studiu Qulinarnym, gdzie miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni, przede wszystkim ze zdobywcą 2* Michelina Paulo Airau, właścicielem hiszpańskiej restauracji „Amelia”. Doświadczenia te przydały mu się, gdy we współpracy ze świetnym zespołem współtworzył restaurację „Bottiglieria 1881”, obecnie także odznaczoną już dwoma gwiazdkami czerwonego przewodnika. Następnie pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Isto w Katowicach, by teraz wejść ze stery naszego kulinarnego, steampunkowego okrętu.

Według Ziemowita kluczem do sukcesu w kuchni jest powtarzalność. Najważniejsze są dla niego dobre składniki – przy czym nie ogranicza się wyłącznie do produktów polskich.

Lubi dorzucać do swoich dań elementy kuchni japońskiej, fascynuje go prostota i naturalność kulinariów skandynawskich. Jako miłośnik natury stawia na produkty, które wraz z zespołem może osobiście zbierać i przetwarzać. A skoro przy zespole już jesteśmy – Ziemowit stawia na przyjaźń, współpracę i wzajemny szacunek, w myśl zasady, że restauracja powinna być jak dom, a nie koszary.

Restauracja Steampunk w Pszczynie

Szef Kuchni Patryk Dusza

Patryk Dusza to wrażliwy i skromny szef kuchni, od wielu lat związany ze śląską gastronomią. Jest fanem tradycyjnej kuchni polskiej, ale w swoim menu nie wyklucza produktów pochodzących z całego świata. Często powtarza, że kuchnia nie jest dla niego pracą, tylko miejscem, w którym może wyrażać swoje emocje. Dwoma najważniejszymi składnikami, bez których nie wyobraża sobie pracy w restauracji, to zespół, oraz goście, z którymi uwielbia nawiązywać relacje. Doświadczenie zdobywał między innymi w miejscach wyróżnionych gwiazdką Michelin, w Polsce i Skandynawii.

Inspiracje czerpie z literatury kulinarnej, przyrody oraz pracy szefów kuchni, którzy mieli ogromny wpływ na rozwój jego kariery. Po każdym wieczornym serwisie udaje się na kilkukilometrową przebieżkę, aby uwolnić się od kuchennych demonów poza drzwiami restauracji. W chwilach wolnych od gotowania zamienia się zaś w filozofa, miłośnika gór, deskorolki, muzyki oraz fizyki kwantowej.

By wyruszyć w podróż wystarczy wyobraźnia