PL

|

EN

Menu

PL

|

EN

Menu

PL

|

EN

PL

|

EN

Restauracja Steampunk

Przekroczyć próg tej restauracji to jak wejść w alternatywną rzeczywistość. Tutaj, w niezwykłej atmosferze i spektakularnym wnętrzu,
szefowie kuchni Patryk Dusza i Ziemowit Owczarz badają nieznane kulinarne terytoria. W powietrzu unosi się nutka awanturnictwa i ekstrawagancji, ale także komitywy, przyjacielskiego zaproszenia – niczym do klubu dla odkrywców i podróżników, w którym bywał Phileas Fogg albo kapitańskiego stolika w łodzi podwodnej kapitana Nemo.

Najważniejsza jest jednak przygoda. Odkrycie. Zaskoczenie. Wizyta w Restauracji Steampunk w Pszczynie to przeżycie – i robimy wszystko, by nasi Goście zapamiętali je i dzielili się nim równie chętnie, co wspomnieniami z najbardziej nawet niezwykłych, egzotycznych podróży. Bo czasami świat cudów jest na wyciągnięcie ręki. By doświadczyć ich w pełni warto zamówić nasze sztandarowe menu degustacyjne – dla wygody Gości oferujemy jednak także menu à la carte.

Główna sala Restauracji na poziomie 8. dysponuje 24 miejscami rozlokowanymi przez 6 stołach. Przez wzgląd na specyfikę miejsca i logistykę lokalu nie ma możliwości ich łączenia, w związku z czym przyjmujemy rezerwacje dla max. 8 pragnących zasiąść wspólnie Gości.

Większe grupy zapraszamy do położonego w bezpośredniej bliskości kuchni, na poziomie 7., stołu kapitańskiego – chef’s table. Po uprzedniej rezerwacji przyjmujemy przy nim grupy od min. 6 do max. 12 osób, serwując wyłącznie menu degustacyjne.

Restauracja nie dysponuje siedzeniami, atrakcjami ani pozycjami w menu dla najmłodszych – do udziału w przygodzie zapraszamy przede wszystkim dorosłych oraz te młodsze osoby, które potrafią już w pełni docenić styl i nastrój doświadczenia fine dining.


{ Zapraszamy }
od wtorku do piątku od 16:00 do 22:00
w soboty od 13:00 do 22:00
w niedziele od 13:00 do 21:00

DRESS CODE

W restauracji Steampunk oczekujemy swobodnego, ale eleganckiego ubioru. Prosimy naszych Gości o unikanie odzieży sportowej, klapek itp…

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, by uniknąć rozczarowania zalecamy wcześniejszą rezerwację pod numerem

32 438 85 84

lub

Menu à la carte

Pobierz Menu à la carte w pliku PDF

Menu degustacyjne

Pobierz MENU DEGUSTACYJNE w pliku PDF

Restauracja Steampunk w Pszczynie

Szef Kuchni Ziemowit Owczarz

Ziemowit Owczarz już za młodych lat wiedział, że to kuchnią i gastronomią będzie zajmował się w przyszłości. Pochodzi z Bielska Białej, lecz swoje doświadczenie przez długi czas zdobywał w Krakowie. Przede wszystkim w Studiu Qulinarnym, gdzie miał okazję współpracować z wieloma znanymi szefami kuchni, przede wszystkim ze zdobywcą 2* Michelina Paulo Airau, właścicielem hiszpańskiej restauracji „Amelia”. Doświadczenia te przydały mu się, gdy we współpracy ze świetnym zespołem współtworzył restaurację „Bottiglieria 1881”, obecnie także odznaczoną już dwoma gwiazdkami czerwonego przewodnika. Następnie pełnił funkcję szefa kuchni w restauracji Isto w Katowicach, by teraz wejść ze stery naszego kulinarnego, steampunkowego okrętu.

Według Ziemowita kluczem do sukcesu w kuchni jest powtarzalność. Najważniejsze są dla niego dobre składniki – przy czym nie ogranicza się wyłącznie do produktów polskich.

Lubi dorzucać do swoich dań elementy kuchni japońskiej, fascynuje go prostota i naturalność kulinariów skandynawskich. Jako miłośnik natury stawia na produkty, które wraz z zespołem może osobiście zbierać i przetwarzać. A skoro przy zespole już jesteśmy – Ziemowit stawia na przyjaźń, współpracę i wzajemny szacunek, w myśl zasady, że restauracja powinna być jak dom, a nie koszary.

Restauracja Steampunk w Pszczynie

Szef Kuchni Patryk Dusza

Patryk Dusza to wrażliwy i skromny szef kuchni, od wielu lat związany ze śląską gastronomią. Jest fanem tradycyjnej kuchni polskiej, ale w swoim menu nie wyklucza produktów pochodzących z całego świata. Często powtarza, że kuchnia nie jest dla niego pracą, tylko miejscem, w którym może wyrażać swoje emocje. Dwoma najważniejszymi składnikami, bez których nie wyobraża sobie pracy w restauracji, to zespół, oraz goście, z którymi uwielbia nawiązywać relacje. Doświadczenie zdobywał między innymi w miejscach wyróżnionych gwiazdką Michelin, w Polsce i Skandynawii.

Inspiracje czerpie z literatury kulinarnej, przyrody oraz pracy szefów kuchni, którzy mieli ogromny wpływ na rozwój jego kariery. Po każdym wieczornym serwisie udaje się na kilkukilometrową przebieżkę, aby uwolnić się od kuchennych demonów poza drzwiami restauracji. W chwilach wolnych od gotowania zamienia się zaś w filozofa, miłośnika gór, deskorolki, muzyki oraz fizyki kwantowej.

By wyruszyć w podróż wystarczy wyobraźnia